Campanii de promovare eficiente în Social Media
Să-mi fac oare campania pe mai multe platforme sau să-mi limitez resursele la o singură platformă?

Și tu te intrebi, cu siguranță, de fiecare dată când vrei să rulezi o nouă campanie pe Facebook sau pe Insta, nu-i așa?
Deși în platforma Facebook Ads – datorită opțiunii incluse, e extrem de simplu să-ți extinzi campania și pe Instagram, ar trebui să vezi întâi dacă (și când), această extindere aduce plus valoare.
Iată câteva sfaturi practice care să te ajute să construiești cele mai eficiente campanii de promovare în Social Media
1. Urmărește audiența la care vrei să ajungă campania
În Ianuarie 2021 studile arătau că 75% dintre publicul aflat pe Facebook se află și pe Instagram. Asftel că extinderea unei campanii de promovare rulată pe Facebook poate fi justificată și pe Instagram pentru a ajunge și la diferența de 25% de public neacoperit. Dar, pentru că aceste date sunt orientative, tu urmărește-ți publicul tău, iar dacă diferența prezenței sale pe cele 2 platforme este sub 10% atunci nu se recomandă a fi extinsă campania și pe Instagram. Păstreaz-o doar pe Facebook pentru că, la acest nivel, nu se justifică consumul de resurse versus câștigul suplimentar.
2. Studiază atent intenția publicului
Pe Instagram mare parte din public se află în fazele 1 și 2 ale funnel-ul de vânzări (respectiv în fazele de conștientizare și captare a interesului), în timp ce pe Facebook sunt cei ce parcurg fazele 3 si 4 – când se ia decizia de cumparare și se trece la acțiune. Știind deci că publicul are intenții diferite, tu trebuie să prioritizezi astfel: pe Instagram campaniile direcționate către publicul interesat de mesaje ce includ navigarea, informarea, articolele vizuale atractive și interactive, etc; iar pe Facebook campaniile destinate publicului interesat de achiziție – de ex. campanii de direcționare către pagina de vânzare (decizia de cumpărare fiind deja luată în aceasta etapă). Astfel, poți rula campanii simultane pe cele două platforme, dar cu elemente creative și mesaje diferite, adaptate intenției utilizatorului.
3. Foloșeste-te de avantajele oferite de formatele de promovare pe fiecare platformă
În timp ce Instagram este o platformă caracterizată printr-un public ce preferă să fie mai degrabă inspirat prin postările pe care le urmărește (cele vizuale având cel mai mare impact aici), Facebook este o platformă unde hotărârile și deciziile se transformă în acțiuni (conversii). Așa că se recomandă folosirea de filmulețe scurte sau imagini atrăgătoare pentru campaniile pe Instagram, în timp ce pentru Facebook se recomandă prezentări clare și amănunțite care să convertească. Dacă însă imaginea afișată e mai mult funcțională (adică provoacă reacții) decât educativă e indicată extinderea campaniei pe ambele rețele sociale.
4. Adaptează textul suport pentru campanie
Instagram este în primul rând un canal vizual. Pe Facebook în schimb, utilizatorii sunt mult mai obișnuiți să citească un material de suport. În funcție de cantitatea de informații ce se transmite textual prin campanie vei folosi doar Facebook dacă mesajul cuprinde mai mult de două fraze, dar dacă textul este mai scurt de atât ambele platforme pot fi eficiente.
5. Dezvoltă-ți organic prezența în Social Media
Atunci când campania ta atrage atenția clientului – așa cum îți dorești de fapt, acesta asociază informația cu tine și va fi interesat să-ți consume conținutul de pe conturile de socializare. Dacă nu există un conținut organic, natural (dezvoltat prealabil campaniei), experiența utilizatorului va fi una deficitară și viitoarele campanii vor avea de suferit din cauza pierderii interesului. Deci, dacă nu ai o prezență organică pe ambele platforme mai bine îți limitezi campania de promovare doar pentru plaforma cu cea mai intensă prezență.
6. Alocă-ți eficient resursele în campanii
Când începi o campanie, cel mai important este să-ți cunoști publicul și obiectivele. Dar rapoartele de performanță îți aduc întotdeauna informații vitale și pentru campania în desfășurare (poți lua măsuri în timp util dacă e cazul), dar și învățăminte pentru cele viitoare. După rularea câtorva campanii îți vei da seama ce tip de campanie aduce rezultate maxime pe o platformă și cum îți poți optimiza resursele în crearea unei campanii noi. Nu investi resurse inutile în campanii lansate pe platforme unde experiența îți spune deja că rezultatele scontate nu vor aparea!
Știi și tu că platformele se dezvoltă pe zi ce trece și vor include tot mai multe opțiuni și funcționalități pe măsură ce evoluează, astfel că cele șase sfaturi practice sunt doar baza pe care să-ți construiești o campanie de promovare reușită în Social Media.
Găsește informații la zi în postările de pe blog
5 dintre cele mai folosite tipuri de mesaje "cârlig" pentru a atrage clienții

6 tendințe de urmat în 2025 pentru succesul afacerii tale în Social Media

Folosirea AI în Social Media

Social Media – ca la alții
